Prenatale screening

 

Als je zwanger bent, kun je ervoor kiezen prenatale onderzoeken te doen.

Deze onderzoeken zijn voor iedereen die zwanger is beschikbaar, maar ze

zijn niet verplicht. Het onderzoek wordt uitgevoerd in het CVONL, dit is het centrum voor verloskundig onderzoek Noord-Limburg. Hier worden de gespecialiseerde echo’s gemaakt. Voorafgaand aan de prenatale screening adviseren wij je om de folder ‘Informatie over screening op Downsyndroom‘ goed door te lezen.

 

De combinatietest

De combinatietest is een onderzoek tijdens de zwangerschap dat onderzoekt of je een verhoogde kans hebt op het krijgen van een kindje met Downsyndroom. Deze test is veilig en bestaat uit een combinatie van2 onderdelen:

1. Een bloedonderzoek bij de zwangere vrouw, tussen de 9 en 14 weken zwangerschap;

2. Een echo (nekplooimeting) tussen 11 en 14 weken zwangerschap.

Dit onderzoek wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekekering en kost

€ 162,-

 

NIPT

Als uit de combinatietest blijkt dat er een verhoogde kans is, kun je ervoor kiezen om mee te doen aan de wetenschappelijke studie NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test). Met de NIPT wordt bloed afgenomen en getest op downsyndroom (trisomie 21), edwardssyndroom (trisomie 18) en patausyndroom (trisomie 13). De NIPT biedt geen 100% zekerheid.

 

De uitslag van de NIPT kan afwijkend of niet-afwijkend zijn. Bij een afwijkende uitslag van de NIPT zijn er sterke aanwijzingen dat het ongeboren kind een trisomie 21, 18 of 13 heeft. Echter, bij een afwijkende uitslag kan het voorkomen dat het kind toch geen trisomie heeft. Daarom is bij een afwijkende uitslag, om zekerheid te krijgen, een vlokkentest of vruchtwaterpunctie nodig als bevestiging van de NIPT uitslag.

 

Screeningsecho

Deze echo wordt bij voorkeur ronde de 19 weken zwangerschap uitgevoerd in het CVONL. Hierbij wordt je kindje nagekeken (gescreend) op aangeboren afwijkingen. Dit onderzoek duurt ongeveer een half uur. Wij raden je aan geen kleine kinderen mee te nemen. Tijdens de echo worden foto’s gemaakt en wordt, indien mogelijk en gewenst, het geslacht bekend gemaakt. Dit onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voorafgaand aan de screeningsecho adviseren wij je om de folder ‘Informatie de 20 weken echo‘ goed door te lezen.